Exercitii active/Sfaturi

Pentru a transforma un „trebuie“ în „îmi place“ !

marți, 28 august 2018


Evident, depinde de la om la om. Însă indiferent de cum ești tu, soluții există. Iar primul pas deja l-ai făcut.

Pentru a transforma un „trebuie“ în „îmi place“ există două variante: prin motivație extrinsecă și prin motivație intrinsecă.
Motivația extrinsecă – pe care nu o recomand pe termen lung – este să folosești mijloace externe, ca să ajungi la sală. Altfel spus să faci un „ritual“ din mersul la sală: stabilește ora la care vei merge, gândește-te din seara precedentă la asta – în acest fel creierul va fixa și mai bine informația –, pregătește-ți dinainte echipamentul și geanta de sală, pune ceasul să sune și la ora de plecare etc.
Încearcă să elimini orice posibil eveniment care să te oprească din a merge la sală: dacă te duci dimineața, planifică-ți și pregătește-ți totul de seara (de la haine la un shake sau o gustare), pleacă la sală imediat cum te trezești. În caz că te antrenezi seara, după serviciu, atunci după birou mergi direct la sală; dacă ajungi acasă, te schimbi și te așezi pe canapea, șansele să mai pleci sunt infime.
Motivația intrinsecă, pe de altă parte, ține de un lucru: să vrei cu adevărat. Să vrei din motive personale, nu că așa „trebuie“, „a zis doctorul“, „nu îi place cuiva cum arăt“. Să vrei pentru că îți dorești să te apropii de perfecțiune pe toate planurile, să fii mai sănătos sau, pur și simplu, să fii cât mai în formă, mai puternic (ă), să arăți cât mai bine.

Pe lângă toate acestea, mai este un element important: schimbarea cere perseverență și efort. Dacă vrei să ai cât mai puține momente de „nu am chef“, trebuie să găsești un mod de a face cât mai plăcut noul stil de viață (mers la sală și alimentație mai sănătoasă): alege antrenamente care te bucură – nu toată lumea se împacă cu ore de cardio în sală, cum nici toată lumea nu se împacă neapărat cu exerciții grele sau pauze prea scurte. La fel și în cazul dietei: ok, vei mânca mai puțin sau vei renunța la diverse alimente. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânci produse fără gust – joacă-te cu diverse condimente, încearcă alimente etc.
Fii creativ și totul ți se va părea mai simplu.

Vlad Padina este antrenor personal World Class Plaza România.


Comentarii