Exercitii active/Sfaturi

"Legende" de prin sala adunate

luni, 17 septembrie 2018


1. Nu consum shake-uri proteice după antrenamentele mele.

Multe femei vor insista pe această idee deoarece se tem că vor dobândi un aspect masculin din cauza shake-urilor proteice.

Stimate doamne,

Un shake de proteine conține nutrimente – ca și cum ar fi pui, brânză de vacă sau pește. Are avantajul enorm că este absorbit și utilizat rapid de corp, așadar sprijină începerea rapidă a proceselor de regenerare. Regenerarea este cheia dezvoltării, așadar aveți nevoie de asta! În ceea ce privește dezvoltarea masei musculare, shake-ul cu proteine ajută la recuperarea fibrelor musculare astfel încât să le puteți solicita din nou. Nu vă veți trezi cu un adaos de 30 de kg de mușchi dacă beți un astfel de shake după antrenament sau dacă îl consumați seara! Nu vă fie teamă! Este o alternativă perfectă la dulciuri și vă oferă nutrienții necesari.

2. Mă antrenez doar la picioare, asta este regiunea pe care doresc să o modelez.

Este o greșeală gravă să te concentrezi asupra unui grup de mușchi doar pentru că ești de părere că trebuie lucrat. Pierderea echilibrului muscular și dezvoltarea exclusivă a anumitor grupuri de mușchi poate duce la diferite probleme. Nu ai idee de ce te doare șoldul, când de fapt s-ar putea ca acesta să fie suprasolicitat de exercițiile pentru picioare sau pentru mușchii glutei (fesieri). Sau poate te dor genunchii pentru că antrenarea mușchilor posteriori ai coapselor și a mușchilor fesieri te-au făcut să neglijezi mușchii vastus, iar pierderea de echilibru rezultă într-o solicitare constantă a încheieturilor din apropiere. Este foarte important să antrenezi toate grupurile de mușchi!

3. Nu folosesc greutăți mari pentru că nu vreau să am mușchi mari!

Ei bine, greutățile mici nu vor aduce nicio astfel de transformare, deoarece acestea nu îți stimulează corpul să se adapteze. Este ca și cum ai spune „Mă plimb prin pădure și nu prin oraș azi.” Și ce dacă? Nu vei mări deloc sarcina exercitată asupra corpului. Greutățile mai mari vor determina corpul să se adapteze și aceasta este cheia pentru dezvoltare. Dacă dorești ca alții să vadă că faci sport și că duci o viață sănătoasă, atunci să nu te temi să folosești greutăți mai mari – folosește-le cu încredere!

4. Doresc să scad în greutate, așa că fac multe exerciții cardio!

Efectuarea de exerciții cardio reprezintă o metodă bună pentru arderea de calorii, însă dacă nu sunt combinate cu o dietă, atunci toate eforturile tale sunt fără rost. Dieta este elementul care creează bazele pentru scăderea în greutate și transformarea stilului de viață. Dacă nu respecți o dietă corespunzătoare, atunci corpul tău nu va utiliza și „arde” grăsimi, ci este mai probabil să pierzi destul de multă masă musculară. Dacă rămâi la regimul alimentar anterior, te poți aștepta să te obișnuiești cu antrenamentele cardio și nimic nu se va schimba. Situația în care îți zici „Voi mânca asta și apoi voi face exerciții să compensez” este o greșeală destul de des întâlnită. Nu te-ai gândi la asta, însă pentru o felie de tort sunt necesare 2 ore de alergare. 5 minute de bucurie nu merită efortul...

5. Voi avea un corp de model de fitness până la toamnă

Nu îți stabili obiective fanteziste deoarece vei fi dezamăgită. Nu spun că este imposibil să devii concurentă pentru model de fitness în 6 luni (am văzut deja persoane cu un program de doar 3 săptămâni de pregătire...), însă dacă dorești să fii mândră de realizările tale și te aștepți ca mișcările și corpul tău să fie la nivelul concurenței (care are ani de lucru în spate), vei avea nevoie de răbdare. Dacă pornești având cele mai bune condiții, tot vei avea nevoie de 1–2 ani pentru a obține un corp pregătit pentru competiție!

6. Știu asta deja, am văzut într-un videoclip

Se recomandă învățarea modului corect de efectuare a mișcărilor și a exercițiilor sub supravegherea unui antrenor sau expert, deoarece chiar dacă tu consideri că totul este în regulă, nu te poți vedea din mai multe unghiuri, iar ca începător s-ar putea să nu simți ce ar trebui! Este bine și util să te uiți la videoclipuri, însă dacă dorești să eviți rănirile și decalajele motivaționale pe viitor, cere ajutorul unui expert. Mai mult, repetițiile și sarcinile trebuie personalizate astfel încât exercițiile să fie eficiente. Nu este suficient să știi că obiectivul constă în 3 seturi a câte 10 repetiții, când nu ai idee ce greutăți ar trebui să folosești la nivelul tău!

7. Îmi antrenez abdomenul în fiecare zi.

Pentru ce? Nu vei obține un abdomen plat sau mușchi abdominali vizibili numai prin antrenarea abdomenului – în realitate este necesară respectarea metodelor corespunzătoare pentru eliminarea grăsimii care ascunde mușchii abdominali. Elementul esențial este dieta și nu torturarea inutilă a abdomenului. Este suficient să îți antrenezi abdomenul 3 zile pe săptămână, însă fă astfel încât acele antrenamente să conteze, să nu spui „fac 200 abdomene și apoi intru la duș”. Îmbunătățește-ți mușchii trunchiului efectuând poduri, efectuează ridicări de picioare, ridicări de șold din lateral, folosește roata pentru abdomen sau efectuează abdomene la cabluri!

8. Am cumpărat suplimente pentru arderea grăsimilor și aștept rezultatele.

Poți aștepta cât vrei... Nu vei vedea rezultate decât pe termen scurt! Reține întotdeauna că dacă ar exista o pastilă de slăbit, nu ar exista persoane supraponderale. Însă acestea există. Atunci la ce sunt bune „arzătoarele de grăsimi”? Acestea amplifică beneficiile unei diete corespunzătoare și beneficiile programului de antrenament! Deci acestea amplifică efectele dietei și efectele programului tău de antrenament. Însă ignorarea acestora transformă astfel de suplimente într-o risipă de bani…Plus faimoasa BEFORE & AFTER! Ai idee cum arată si un AFTER AFTER?????

9. Azi voi efectua o sesiune de exerciții aerobice, mâine voi alerga, apoi nu sunt sigură…

Dacă nu ai un obiectiv, nu vei vedea rezultate. Dacă vrei transformări, va trebui să compilezi programele de antrenament potrivite, iar apoi va trebui să urmezi planul respectiv. Dacă obiectivul tău este să te simți bine în viața de zi cu zi, va fi suficient. Însă dacă intenționezi să îți modelezi corpul și să îi schimbi compoziția, atunci cu siguranță vei dori să eviți săptămânile de antrenament aleatoare, neplanificate!

10. A trecut o săptămână de antrenament și încă nu văd niciun rezultat…

Ai răbdare!!!

Articol de Geanina Ilie


Comentarii